• Marjatta - koulu

WALDORF 100

Marjatta-koulu on steinerpedagoginen erityiskoulu, tai toisin sanottuna hoitopedagoginen steinerkoulu erityistä hoivaa ja tukea tarvitseville lapsille ja nuorille. Näin ollen olemme osa kansainvälistä Steinerkoulu-/Waldorf - liikettä.

Tänä vuonna kuluneeksi tulee 100 vuotta siitä, kun ensimmäinen steinerkoulu perustettiin. Nyt steinerkouluja on ympäri maailman yli tuhat ja päiväkotejakin löytyy yli 2000. Steinerkasvatuksen juhlavuonna teemaksi on nostettu erityisesti luonnon monimuotoisuuden vaaliminen, ja kansainvälisenä sloganina onkin ”Bees & Trees”; ”Mehiläiset & Puut”.

Juhlavuoden viestikapulana liekit kiersivät steinerkoulut keväällä 2019. Liekki on iso seinävaate, jonka jokainen steinerkoulu sai viikoksi omaan kouluunsa. Sen edessä oli mahdollisuus ottaa juhlakuvia tai vaikkapa lausua runoja tai järjestää jokin muu esitys – ja sitten oli aika toimittaa se eteenpäin seuraavalle koululle. Liekit lähtivät liikkeelle koulujaoston kokouksessa 31.1.2019 – toinen meni Espooseen ja toinen Rovaniemelle. Meille Marjatta-kouluun se saatiin maaliskuussa. Molemmat liekit palasivat yhteen Amazing Waldorf Festival - tapahtumaan Helsinkiin 22.5.2019.

Juhlavuoden yksi tempaus oli postikorttiprojekti: jokaiseen steinerkouluun toimitettiin laatikollinen - 1200 kpl - postikorttipohjia, joissa oli osoitteet valmiina. Tarkoitus oli, että jokainen steinerkoulu lähettää jokaiselle steinerkoululle ympäri maailmaa tervehdyksen juhlavuoden kunniaksi. Mekin Marjatta-koulussa lähetimme vinon pinon kortteja jokaiseen maailmankolkkaan ja olemme myös vastaanottaneet lukuisia tervehdyksiä ympäri maailman.

Varsinainen 100-vuotisjuhlapäivä oli 19.9.2019. Tuolloin steinerkasvatusta juhlittiin myös meidän koulullamme. Oppilaskunnan kokouksessa päätimme jo alkuvuodesta, että teemme juhlavuoden teeman mukaisesti ”Bees & Trees” -esityksen; lyyrisen draaman puista ja mehiläisistä höystettynä musiikilla ja eurytmialla. Juhlapäivänä, esitystä ennen, vierailijoilla oli mahdollisuus käydä tekemässä mehiläisvahakynttilöitä koulumme käsityöluokassa. Esityksen jälkeen tarjosimme vieraille juhlakahvit päivän kunniaksi.

Ympäri maailmaa saapuneita postikortteja

Juhlavuosi ei suinkaan päättynyt tuohon yhteen päivään, vaan varmasti niin meillä, kuin muillakin kouluilla, pääsemme kokemaan juhlavuoden tuulahduksia vielä koko tulevan kouluvuodenkin. Tarkoituksena on vielä esim. istuttaa koulumme pihalle uusi puu, tai useampikin. Valitettavasti joudumme odottamaan, kunnes raidejokeriremontti on valmistunut keväällä 2020, sillä se tulee haukkaamaan koulumme takapihasta melkoisen osan. Koulumme ympäristö on näin konkreettisesti myllerryksessä, kuten ympäristö laajemmin käsitettynäkin. Meidän täytyy toisaalta sietää muutoksia, joille emme mahda mitään. Toisaalta meidän on hyvä pitää hyvistä suunnitelmista kiinni, vaikka ympäristö haastaa. Me istutamme puun, vaikka piha pienenee.

#Waldorf100

62 views